Bli mästare på frisbee

Frisbeesporten har funnits sedan mitten av 1900-talet, men började tidigare som en sysselsättning för några studerande vid Yale, USA, när det kastade pajformar av metall mellan sig. Frisbee som sport blev först aktuellt när Fred Morrison år 1948 uppfann frisbeen i plast.

Samtidigt myntades orden – att kasta frisbee och leksaksföretaget Wham-O Toy Company började massproducera leksaken. I samma veva arrangerades den första tävlingen i frisbeekastning som blev dagens Guts inom frisbeesporten.

Visst kan det vara kul att kasta en frisbee mellan varandra på skoj, men det är en utmaning att tävla i frisbeesporter. Finns det en fundering på att försöka bli mästare på frisbee, finns det några bra knep och tips som man kan tänka på innan man ger sig in i leken så att säga.

Bli bättre på att kasta en frisbee

Det kan tyckas konstigt, men det är oerhört viktigt hur en frisbee kastas iväg.  Speciellt om man måste sikta som till exempel i frisbeegolf eller till lagkamrater. Om ett kast ska bli lyckat gäller det inte enbart ha den rätta tekniken, utan ha en rätt disc, som frisbeen kallas. Precis som inom golfen som har olika typer av golfklubbor, så har frisbeen olika typer av discar.

När man sedan valt den rätta discen så kan man påverka kastet genom att använda rätt kastteknik. I tekniken ingår det att vilken fot- och kroppsposition, samt hand- och armplacering man har inför själva kastet. Ett riktigt lyckat frisbeekast är att man placerar frisbeen exakt där man vill. Därför bör man också beakta vilken vind när det är dags att kasta discen.

Andra faktorer som spelar roll

Det finns även andra faktorer som spelar en stor roll om sitt kast ska bli mästerligt eller inte. En av faktorerna är just valet av disc och vilket skick den är i. Kast med en frisbee påverkas av vad det är för slags plast som discen är tillverkad av, dess vikt och form, samt hur sliten frisbeen är. Självklart kan man inte påverka vilket väder det är, om det regnar, mot- eller medvind och andra saker som kan påverka discen eller den som kastar.

Rotationen, hur mycket snurr som frisbeen har, påverkar hur stabilt kastet blir. Vid mer spinn på discen, desto stabilare blir kastet. Därför är det viktigt vid kastögonblicket hur man kastar iväg discen, om det blir ett så kallat orent kast eller inte. Orena kast gör att frisbeen kan bli ostabil och ha en fladdrande flygbettende.

Träna är a och o

För att bli en mästare på frisbee gäller det att träna och åter träna, eftersom träning ger färdighet. Vid träning är det bra att vara i olika miljöer och väderförhållanden. När det blir tävling vet man aldrig hur vädret kommer att vara eller vilken typ av miljö som tävlingen arrangeras i. Därför bör man träna på att fokusera och hitta de rätta kasten i de olika situationer som man kan tänkas utsättas för.

Glöm inte bort att konditionen har också en stor betydelse eftersom man måste kunna springa och röra sig för att fånga frisbeen eller gå mellan de olika ”hålen” i discgolf. Kast med frisbee kräver att man har en viss rörlig- och smidighet i armarna.

Categories: Bloggen