Discgolf – Hur tävlar man?

Discgolf är en av sportgrenarna inom frisbeesporten och är utmanade att spela. Den som kastar ska försöka kontrollera discen (frisbeen) genom en bana i terräng, likt vanlig golf.

I vårt land finns det än så länge några hundratals banor som har olika svårighetsgrader och kvaliteten mellan dessa kan variera. Antal ”hål” som är ett kedjehål, en korg av stålkedjor med en uppsamlingskorg undertill, som en bana består av har oftast 9 eller 18 år. Banorna kan finnas mitt i städerna i grönområdena eller så finns det speciella banor. Dessutom finns det olika discgolfklubbar som man kan gå med i och tävla för.

Är man nybörjare räcker det till en början att använda tre olika discar vid träning och tävling, men de erfarna spelarna har betydligt fler discar att välja mellan under en golfrunda. Det finns nämligen discar med olika flygegenskaper. Discgolf har funnits i cirka 30 år och börjades tävla först i USA och kom till Sverige några år senare och sporten har vuxit sig allt starkare sedan dess. I Sverige finns några av de bästa discgolfspelarna i hela världen.

Hur går en tävling till?

Först och främst får spelaren anmäla sig till en tävling. De regionala och lokala tävlingarna räcker det vanligtvis att anmäla sig på plats. När det gäller nationella och de som hålls internationellt behöver en anmälan göras i god tid. Glöm inte bort och kontrollera om någon tävlingslicens behövs innan start.

Tävlingslicensen går att få genom en discgolfklubb. Spelaren väljer en klubb som man ska tävla för och betalar sedan medlemsavgiften och tävlingslicensen. Kostnaden ligger runt 300 – 400 kronor för bägge per år. Juniorer har något lägre avgifter. Klubbarna är enklast att hitta på Frisbeesportförbundets hemsida. Det finns sju olika tävlingsklasser inom discgolf och dessa är:

  • Open – Öppen för alla spelare med tävlingslicens
  • Dam – Öppen för samtliga tjejer
  • Dam- och herrjunior – Öppen för de som är yngre än 18 år
  • Flick- och pojkjunior – Öppen för de som är yngre än 15 år
  • Dam- och hermaster – Öppen för de som är äldre än 40 år
  • Amatör – Öppen för samtliga amatörer inom sporten på större tävlingar (inte alltid)
  • Motion – Öppen för samtliga på lokala och regionala tävlingar (inte alltid)

Självklart kan det skilja mellan de olika klasserna i varje tour (tävling) beroende på hur tävlingsarrangören har lagt upp tävlingen.

Rutiner under touren

Inför första discgolfrundan kommer det ske en lottning i vilka spelgrupper som tävlingsdeltagarna ska spela. Därefter börjar tävlingen och varje spelare sköter sitt protokoll helt själv och inom spelgruppen delas det upp antalet hål som var och en ska spela så jämt som möjligt. Den spelare som står först på protokollet skriver resultatet för första hålen. Efter varje hål frågar protokollföraren alla spelarna i gruppen hur många kast de behövde på hålet. Innan protokollskrivaren fyller i resultat upprepas det innan resultat fylls i.

Det är viktigt att alla lägen markeras med en så kallad markeringsdisc eller så får frisbeen ligga kvar på banan. Under tävling får endas markeringsdiscar använda och inget annat för att markera vart discen hamnade. Efter golfrundan kommer protokollet lämnas in efter att gruppmedlemmarna har kontrollerat att protokollet stämmer och signerat det. Ett tips innan man börjar tävlar är att lära sig vilka regler som gäller under tävlingen, för att slippa missförstånd.

Categories: Bloggen