Frisbee en sport även för seniorer

Populära och globala sporter brukar utmärkas av att de dels är lätta att lära, kräver ett minimum av utrustning och passar både de flesta och kan spelas nästan överallt. Bollsport är ett sådant exempel. Frisbee är ett annat. Att kasta frisbee förknippar man kanske mest med varma sommardagar på stranden, men faktum är att det går att kasta eller spela frisbee nästan överallt och året runt. På ett snöigt fält med en frisbee är det lätt att fördriva ett par timmar. Och det är mycket bra motion. Faktiskt så bra att man nästan inte märker att man motionerar.

Frisbee för äldre

För äldre känns kanske frisbee som en sport för unga, energiska och viga, men det är fel. Men låt oss börja i rätt ända. När kroppen blir äldre, blir den naturligt stelare och man kanske får problem med konditionen eftersom man rör sig mindre och är mer stillasittande. Den bästa medicinen, både i förebyggande och reaktivt syfte, är att röra på sig. Men man behöver inte springa New York Marathon, utan ska hitta ett sätt att röra sig på som stämmer överens med vad man själv orkar och, framför allt, tycker är roligt. Det ska helst vara lågintensivt, så att man inte gör mer skada än nytta och idealet är om man kan göra det tillsammans med någon annan. Det är här frisbee kommer in. En social sport där man bara behöver anstränga sig så mycket som man själv känner att man orkar och kan. Och hittar man ingen att kasta med kan man alltid prova hundfrisbee. Med lite träning kommer hunden att älska att springa efter den flygande disken och apportera den. Har man svårt att gå slipper man ju dessutom den ansträngningen.

Olika frisbeesporter

De flesta av de olika typerna av frisbeesporter förutsätter emellertid att man är flera stycken, ofta i lag om två och två eller fler. Vanligtvis kastar man frisbeen mellan sig och det går då ut på att man inte ska tappa den, men samtidigt göra det så svårt som möjligt för motståndarlaget att fånga den. En populär variant på senare år frisbeegolf och det finns banor runtom i hela landet. I princip går det ut på att med minsta möjliga antal kast träffa ett mål på ett stort avstånd. Spelet påminner alltså i hög grad om golf, men man kastar en frisbee istället för att slå en golfboll. Fördelarna med spelet är många. Man får en bra promenad i vackra omgivningar, vilket innebär konditionsträning och samtidigt träffar man vänner och bekanta (fast helst inte med frisbeen).

Många pensionärs- och seniorföreningar har egna turneringar eller egna lag och eftersom frisbee dessutom är en väldigt jämlik sport kan både män och kvinnor ägna sig åt den. Även om man känner sig lite skröplig eller har problem med att gå, fungerar det utmärkt om man är några stycken.

Och blir man alldeles trött och utpumpad så är det en sann glädje att stå vid sidan av och titta på de unga krafterna när de kör sina högintensiva program i freestyle fulla med akrobatik och koreografi. Man blir snabbt inspirerad och då är det lätt hänt att man själv rusar iväg och köper en frisbee och försöker samla ihop ett lag. Oavsett hur gammal man känner sig.

Categories: Bloggen