Frisbees historia

En frisbee är oftast tillverkad av plast. Den används både som ett idrottsredskap och som en leksak. För att få den att sväva genom luften kastar man den med spinn. I många sammanhang kallas den även för en disk. Man började under mitten av 1900-talet med att massproducera frisbeen men den hette till en början Pluto Platter.

Men det ändrades den 26 maj 1959 då ”Frisbee” godkändes som ett registrerat varumärke. Frisbeen tillkom av en slump i början av 1900-talet av några universitetsstudenter på Yale som började kasta formar av metall som var menat till pajer. Den hade bra svävförmåga och blev till en kul grej att leka med. Frisbeen av plast uppfanns av Fred Morrison 1948. Den kunde flyga både längre och bättre än de tidigare modellerna som var tillverkade i metall och trä och blev snabbt populär. Några år senare började då massproduktionen av denna som då fick heta Pluto Platter. År 1955 bytte leksaksförtaget Wham-O namnet till frisbee istället för Pluto Platter. Sveriges Frisbeeförbund bildades år 1974 och är sedan år 1983 medlem av Riksidrottsförbundet.

Olika grenar

Frisbee är numera uppdelat i olika grenar inom sporten. Det finns discgolf som började spelas på 1960-talet. Kända personer här är ”Steady” Ed Headrick och George Sappenfield. Sappenfield var en golfspelare som kom på idén att det kunde var roligt för barn att spela golf men istället använda sig utav en frisbee. Man spelade en bana där det fanns uppsatta stolpar och träd som mål. Ett hål innebar en korg som var uppsatt på en stolpe. Kärsö i Stockholm var det första stället det spelades på i Sverige år 1979.

Olika grenar
Olika grenar

En annan gren inom frisbee är ultimate. Där spelar man i lag och det spelas både utomhus och inomhus. Utomhus har man sju spelare i varje lag på plan och inomhus har man fem spelare i varje lag. För att göra mål måste man fånga frisbeen i målzonerna som finns på kortsidorna. Denna gren inom frisbee startade år 1967. Den första match som spelades var mellan några ungdomar från en skoltidning och några från elevrådet på skolan Columbia High School i Maplewood i USA. 1974 skapades det svenska frisbeesportförbundet. I Paris 1980 hölls det första europeiska mästerskapet och där kom Sverige på tredje plats. En annan gren inom frisbee är fristil. Det är en gren där man använder sig utav musik och utför ett korrigerat program mellan tre till fem minuter med olika trick med frisbeen.

Olika grenar
Olika grenar

Momenten här är olika tagningar och kast. Man spelar i lag om antingen två eller tre personer. Här har man matcher även i VM. Så har vi då grenen allround som är en mångkamp. Här ingår det sex olika grenar. Där finns fristil, discathon, DDC (Double Disc Court), diskgolf, längd och SFC (Self Caught Flights). Internationellt har man lagt till en gren som heter Precision. Motståndarna i allround spelet är oftast grenspecialister i alla grenar. Detta medför att det ställs mycket höga krav på skickligheten hos allroundspelaren. Den bästa spelaren i Sverige och som även dominerande internationellt under slutet av 90-talet samt hela 2000-talet heter Christian Sandström och kommer från Kalmar.

Categories: Bloggen