Frisbeesporter – Ett roligt sätt att få motion

Att kasta en frisbee fram och tillbaka mellan sig och sina kompisar är riktigt kul. Dessutom får hela gänget frisk luft och att allihop umgås på ett skojigt sätt, men framför allt så få alla en allsidig motion. Det gäller bara att se till att det inte blåser för mycket, men i och för sig finns det olika typer av frisbees som man kan köpa i butiker online som har varierande egenskaper när de kastas.

För dem som vill sporta mer för att vara säker på att få motion, finns det ett par populära frisbeesporter, som till exempel discgolf eller om man har en hund hundfrisbee. Det är två trevliga och riktiga roliga sporter som går att genomföra i alla väder, men framför allt delta i tävlingar om man gillar att göra det.

Discgolf – Ett coolt sätt att golfa

Discgolf går under namnet frisbeegolf i Sverige och utövarna använder sig av discar (frisbees) som ska kastas för att hamna i hålet. Hålet är en så kallad discgolfkorg (kedjehål), som är en stolpe, med hängande metallkedjor och en uppsamlingskorg. Det är allt mer vanligt att det går att se sådana korgar runt om i städernas parker. Annars finns det speciella banor för frisbeegolf i kuperad terräng med vattendrag, buskar och träd. Banorna har oftast 9 eller 18 kedjehål, men det finns golfbanor med fler hål.

En nybörjare på discgolf klarar sig till en början med tre olika frisbees som har varierande flygegenskaper. De erfarna utövarna har en hel väska full av discar som det tar med sig runt mellan varje hål som sedan väljs utifrån banans förutsättningar, precis som en golfspelare har olika klubbor för att klara av olika slag. Det finns möjligheten att bli professionell discgolfare då det finns tourer runt om i världen. Är man intresserad av att testa finns det discgolfklubbar runt om i landet eller kan man testa de banor som finns runt om i stadsparkerna i Sverige.

Hundfrisbee – Ett häftigt sätt att umgås med hunden

Något som allt fler hundägare börjar med, dels för att få motion för egen del eller att aktivera hunden, är att börja med hundfrisbee. Sporten kallas också för disc dog och har funnit sedan mitten av 1970-talet. Sporten kommer från USA och det finns två olika grenar – freestyle och distans.

Freestyle är en uppvisningsgren där hunden och dess förare kommer att bli bedömda utifrån vilka trick som ekipaget genomför. Distanstävlingarna är att hinna kasta frisbeen så långt och så många kast som det är möjligt under en viss tid. Runt i Europa finns det organisationer för hundfrisbee, som bland annat i Belgien, Tyskland och Tjeckien. Det går att hitta sporten även runt om i Sverige och då som uppvisning, aktivering och som kurser, samt tävlingar lokalt och nationellt.

Inom hundfrisbee använd speciella discar som är tillverkade av naturgummi för att inte bli alltför hårda så att de skadar hundens mun. Frisbees går att köpa i butiker som har leksaker och liknande för hundar. Både i fysiska butiker men även online. Hundfrisbee är ett perfekt sätt för att motionera hunden både fysiskt och mentalt, samt att man själv får motion på köpet.

Categories: Bloggen