Hundfrisbee

Detta är en sport för hundar såklart men det krävs både en människa och en hund för att genomföra. Hundfrisbee är något som är relativt populärt för hundägare att göra med sina hundar.

Det påminner och leken där man kastar en boll och hunden springer och hämtar den, något som kallas för apport. I detta fall så är det en frisbee som slängs iväg och då är det viktigt för hunden att fånga den innan den slår i backen. Man kan även delta i tävlingar i denna sport men då finns det även olika grenar man kan delta i. En är mer fokuserad på distansen och en annan bedöms enligt hur snyggt hunden klarar av att fånga frisbeen. Den tredje varianten är den enklaste och består av endast kortare kast. Vad sportens tjusning är är bandet mellan hunden och ägaren och hur de klarar av att arbeta tillsammans. Nedan så kommer de olika typerna av hundfrisbee att presenteras samt gås igenom.

Olika typerna av hundfrisbee

Lagen består av en människa och en hund vardera och de kan då som tidigare nämnt tävla i korta kast eller långa kast eller freestyle kast. I den kortare klassen så ska man vanligen hinna så många godkända kast som möjligt på en viss förbestämd tid och då får man poäng efter de olika längderna kasten hade inom begränsningen. Freestyle går mer eller mindre ut på att man koreograferar ett kast och en fångning till musik. Långdistans kasten är de vanligaste och även svåraste kasten, i denna tävling är det de som klarar av det allra längsta godkända kastet som vinner.

Korta kasten har många olika namn när det kommer till tävlingarna och i de olika länderna men det är den allra vanligaste typen av hundfrisbee att tävla inom. Även fast inriktningen kan kallas för olika saker så är vanligen konceptet det samma i alla.  Man har vanligen 60 sekunder på sig att samla ihop så många poäng som möjligt och poängen får man genom godkända kast på olika längder inom banan, men det beror även på hur hunden fångar frisbeen. Är det när hunden är i luften kan man få extrapoäng. I denna tävling så använder man enbart en frisbee per tävlande.

Freestyle inriktningen däremot bedömt på ett subjektivt sätt och kan genom detta liknas med andra freestyle grenar inom sport såsom Snowboard freestyle. Längden på tävlingsmomentet varierar beroende på tävlingen i sig och kan hålla på från 30 sekunder till och med dryga två minuter. Vad domarna bedömer är då alltså efter athleticism, svårighetsgrad, vilken typ av show de bjuder på och så vidare.

Långdistansen däremot är enkel att hålla reda på tack vare sitt namn och då innebär det alltså att man kastar så långt som hunden möjligen kan klara av att fånga frisbeen. Detta är även den inriktningen bland hundfrisbee som är den allra äldsta av de alla tre. Denna typen av gren uppstod i Usa men med sin popularitet så har den spridit sig över världen och även till oss i Europa.

Categories: Bloggen