Olika frisbeesporter

Sport som involverar skiva kastning har funnits minst sedan antikens Grekland eller kanske ännu längre. Men för många moderna människor är frisbee den klassiska sommartid leksaken. Även nu när frisbee sporter blir allt populärare finns det många människor som har ingen aning om hur många olika som finns. Men sedan 1974 har det funnits svenska frisbeesportförbundet. Några spel som spelas med frisbee är Ultimate, Hot box, D-Hoops, Disc Golf och Fricket.

De stora frisbeesporter

Nästan alla har hört talas om Ultimate Frisbee men det är långt ifrån den enda frisbee-sporten. Ultimate frisbee kommer från USA och liknar på vissa sätt amerikansk fotboll. Det finns en spelplan med 2 målområde, en för varje lag. Men spelarna får inte springa med skivan. Istället måste skivan kastas till andra lagmedlemmar till det kommer fram till en som finns i målområdet. Det finns många varianter av Ultimate frisbee också.

De stora frisbeesporter
De stora frisbeesporter

Disc Golf, även känd som frisbeegolf, utvecklades under mitten av 1970-talet. Det är baserat på vanlig golf och att spelarna måste gå igenom en bana och rikta in sig på ett hål. Men spelare använder en skiva istället för en golfboll och hålet är en metallkorg som sitter på en pinne. Dessutom är dessa skivor mindre och mer kompakta än vanliga frisbee skiva. Liksom vanlig golf spelas Disc golf på en bana av 9 eller 18 hål. Varje hål består av ett utkast och en metallkorg med kedjor som hänger från den. Ett utkast är en markering som ligger i närheten av varje metallkorg. Där ska man stanna när man kasta sin frisbee. Fricket spelas över hela USA och, som namnet antyder, är en kombination av frisbee och cricket. Vanligtvis spelas med 4 spelare, 2 på varje lag. Men det går att spela med bara 2 spelare. Liksom det engelska spelet, cricket, spelas Fricket med träpinnar som heter stumps. Ovanpå dem ligger 2 mindre pinnar som heter bails. Varje lag kommer att stå bakom en grind eller wicket och sedan vända sig för att kasta den skiva på motsatt lagets grind. Spelaren som kastar kallas för kastare medan den som skyddar grinden kallas för grindvakt. För att göra ett mål måste spelaren kasta skivan för att slå antingen cupen eller grinden. Ett annat sätt är att spelaren kan kasta skivan under kopparnas nivå och genom grinden.

Några andra frisbee sporter

Freestyle frisbee involverar komplicerad gymnastiska rutiner där man kastar och fångar frisbee i takt med musiken. Guts är en frisbee-sport som liknar Amerikansk dodgeball men spelarna använder en frisbee istället för en boll när de försöker slå sina motståndare. Det kan vara från 1 – 5 medlemmar i ett lag och spelet spelas mellan två lag. D-Hoops eller Disc basket spelas på en basketbollplan med regler som härrör från vanlig basket. D-Hoops spelas med två eller flera spelare på varje lag med 1 lag som spelar anfall och det andra spelar försvar. Liksom med basket, gör poäng genom att kasta skivan genom mål korgen.

Några andra frisbee sporter
Några andra frisbee sporter

Förutom frisbee sporter för människor finns det tävlingar för hundar där hunden måste springa och hoppa för att fånga frisbeen i munnen. Detta är en typ av hunddressyr som kan involvera mycket avancerade rutiner. Man använder en speciell mjuk skiva istället för en vanlig frisbee i hårdplast för att undvika skador i hundens mun.

Categories: Bloggen