Roliga fakta om frisbee

Frisbee är en platt, “flygande” plastskiva med en (traditionell) diameter på tjugo centimeter, som glider över ett visst avstånd när det släpps och trycker på en roterande rörelse. Dennes uppfinnare är Walter Frederick Morrison, en amerikansk entreprenör, inspirerad av 1940-talet av förra seklet av det faktum att studenter vid Yale University blev roade av att kasta runda paket kakor som studentcampuset fick från den officiella leverantören Frisbie Pie Company.

Till en början tänkte Morrison på att göra ungkarlskivor, som han kallade “Flying-Saucer”. År 1957 köpte det Kaliforniska spelbolaget Wham-O uppfinningen och marknadsförde skivorna som “Pluto Platter”. Ett år senare ändrade företaget leksaksnamnet till “frisbee”, för att påminna Frisbie Pie Company, från förpackningen från vilken idén startade. Formen och kvaliteten på frisbee-disken varierar idag och har ett betydande inflytande på avståndet de kan röra sig på. De ringformade, kallade “aerobies” flyger längre avstånd än de traditionella. “Skivbågen” är mindre i storlek och är gjord av ett tätare material, speciellt byggt för att ha mer stabilitet.

Olika frisbee lekar

Frisbee-tävlingen dök upp 1960. Wham-O Company skapade International Frisbee Association, med reglering, klubbar och tävlingar. År 1967 uppfann eleverna vid Columbia High School en ny sport, som de kallade “Ultimate”, som idag har stor framgång och praktiseras i över 50 länder. Ultimate frisbee är en kollektiv, blandad, självstyrd sport, som består av två lag bestående av fem spelare var. Spelet består av att kasta skivan (som i rugby) genom ett område i slutet av tävlingsfältet. En annan variant är “Goaltimate”.

Olika frisbee lekar
Olika frisbee lekar

Skillnaden från Ultimate är att det spelas på mindre regler och en domare övervakar spelet och följer reglerna. En spelare som når motsatt ände av fältet kan få en eller två poäng, beroende på avståndet från vilket han släppte skivan. Schtick är också ett lagspel som spelas med två frisbees. Spelaren måste landa en skiva i ett utrymme markerat från motståndarens halva av fältet. Tomten kan ha olika dimensioner, men är generellt inskriven på en fyrkant med en 50 meters sida. “Målet” (scoreboxe), där skivan måste landa är två meter långt och ligger 20 meter från mittlinjen. Lagen består av 4-10 spelare, som kan springa med skivan i handen för att nå målet. Om frisbeen nås av en spelare från det motståndande laget, i det senare fältet, måste denne ge skivan till det andra laget. Om en frisbee når marken återvänder den också till laget där den föll. Durango Boot (eller Boot) är ett frisbee-spel som kallas så eftersom det spelades för första gången i Durango (Colorado). I mitten finns ett område avgränsat av två parallella linjer, som ligger ungefär nio meter från varandra, det område som kallas “återtagande”. På var och en av de två linjerna, på ett avstånd av 32 meter, finns det två målkottar och två andra på vardera sidan av återtagningen. Spelaren måste röra vid en av de fyra kottarna med skivan släppt eller hålla den i handen. Frisbeen överförs från en spelare till en annan, men den kan inte hållas i mer än sex sekunder, i vilket fall skivan måste överlämnas till motståndarlaget. Vill man anmäla sig till något av ovanstående så kan man alltid gå in och informera sig på Frisbeesport där svenska frisbeeföreningen finns.

Categories: Bloggen